Οι αισθήσεις σε αυτήν την ηλικία είναι τα εργαλεία των παιδιών, για να ανακαλύψουν το περιβάλλον γύρω τους. Μέσω της ακοής, της αφής, της γεύσης και της όσφρησης το παιδί μαθαίνει να αναγνωρίζει ήχους, αντικείμενα, τρόφιμα και οσμές.

Αυτό το μήνα ασχοληθήκαμε με τους ήχους που υπάρχουν στο περιβάλλον της τάξης, αλλά και εκτός αυτής.

Η αφορμή για την επιλογή του θέματος μας δόθηκε μια μέρα, όταν την ώρα του πρωινού γεύματος ακούστηκε ένα λεωφορείο να περνά τον δρόμο. Πολλά από τα παιδιά φώναξαν «Λεωφορείοοο». Οι ήχοι γενικά ενθουσιάζουν πολύ τα παιδιά και τα κάνουν να ξαφνιάζονται και να αναρωτιούνται από πού προέρχεται αυτό που ακούνε.

Τι κρύβει το μπαούλο; Ένα μπαούλο εμφανίστηκε στην τάξη και μέσα έκρυβε μαράκες οι οποίες ενθουσίασαν τα παιδιά. Αφού πειραματίστηκαν με αυτές αποφασίσαμε να φτιάξουμε τις δικές μας μαράκες.
Το ρολό από το χαρτί υγείας βοήθησε να δημιουργηθεί ο σκελετός τους.

Ο χειρισμός του ρολού είναι δύσκολος λόγω του σχήματός του, όμως με λίγη βοήθεια τα κατάφεραν, (ανάπτυξη λεπτής κινητικότητας). Σειρά είχε να απολαύσουν τη δημιουργία τους.

Τύμπανο: Το τύμπανο άρεσε πολύ στα παιδιά και τους τράβηξε το ενδιαφέρον, έτσι οι παιδαγωγοί δημιούργησαν ένα παιχνίδι. Όταν η παιδαγωγός θα χτυπούσε το τύμπανο γρήγορα, τα παιδιά θα έπρεπε να τρέχουν γύρω στην τάξη, ενώ όταν το χτυπούσε αργά, θα ακολουθούσαν κι αυτά τον ήχο, περπατώντας πιο αργά.

Το ποτάμι: ο ήχος του νερού που ρέει στο ποτάμι, έκανε τα παιδιά να παραξενευτούν. Κάπως έτσι το θεατρικό παιχνίδι ξεκίνησε. Ένα μεγάλο μπλε πανί στήθηκε στην τάξη και πολλά ζώα γύρω του να πίνουν νερό.

Όμως ξαφνικά άρχισε να φυσά δυνατά και το ποτάμι να αναστατώνεται και έτσι τα ζωάκια έπρεπε να πάνε σε ασφαλές μέρος.

Παιχνίδι με νερό Ένας περίεργος πίνακας και μια λεκάνη με νερό εμφανίστηκαν στην τάξη. Βρέχοντας το χέρι και βάζοντάς το στον πίνακα το αποτύπωμα τους άφηνε χρώμα μπλε. Μια μικρή δημιουργία που παραξένεψε τα παιδιά αφού συνήθως το νερό το χρησιμοποιούν για να πλύνουν τα χέρια τους μετά τη ζωγραφική.

Στο τέλος του μήνα η ομάδα του Μεταβρεφικού άλλαξε όνομα: Μικροί εξερευνητές