Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά της σχολικής βίας (6 Μαρτίου), σχεδιάστηκε και εφαρμόστηκε ένα πρόγραμμα στο Νηπιαγωγείο μας που μέσω της αλληλεπίδρασης ανάμεσα στα παιδιά και της ενσυναίσθησης, επιχειρήσαμε την ανάπτυξη της ικανότητας σεβασμού, κατανόησης και αποδοχής οποιουδήποτε διαφορετικού στοιχείου του άλλου, δίνοντας έμφαση στην ενίσχυση των κοινωνικών δεξιοτήτων.

Ανταλλάσσοντας απόψεις μεταξύ μας και καταθέτοντας βιώματα και εμπειρίες στην ομάδα μας, καταλήξαμε πως οι λέξεις έχουν τόσο μεγάλη δύναμη που «τσαλακώνουν» την καρδούλα μας!

Υπάρχουν όμως και πολύ όμορφα λόγια που κάνουν τους φίλους μας να αισθάνονται όμορφα…

Λόγια που κρύβουν μέσα τους ευγένεια, θαυμασμό, ευγνωμοσύνη, συμβουλές, αγάπη

και όλα όσα σκέφτονται τα παιδιά!

Η προσέγγιση του θέματος μέσω της συναισθηματικής αγωγής, βοήθησε τα παιδιά να υιοθετήσουν αξίες που καλλιεργούν θετικά συναισθήματα και μπορούν να συμβάλλουν στην διαχείριση συγκρούσεων

και στην πρόληψη της σχολικής βίας στο Νηπιαγωγείο.

Η τέχνη έχει επίσης τη δυνατότητα να εκφράσει συναισθήματα και μάλιστα πολύ δυνατά!

Ο Keith Haring, χωρίς να ζωγραφίζει χαρακτηριστικά των προσώπων στους πίνακές τους, μας ενέπνευσε να μιλήσουμε για τη δύναμη της φιλίας

και να σκεφτούμε όλες τις ΑΞΙΕΣ που περιλαμβάνει μία σχέση μεταξύ δύο φίλων.

Σε συνεργασία σε ζευγάρια, βιώνουμε όλα τα προσδοκώμενα συναισθήματα αγάπης και φιλίας και δημιουργούμε..

Φιλία – Κατανόηση – Αγάπη – Εμπιστοσύνη

Ευγένεια – Συνεργασία – Σεβασμός – Αλληλοβοήθεια

Τέλος, δεν θα μπορούσαμε να μην αναπαραστήσουμε με τα σώματά μας τον ομαδικό πίνακα με την καρδιά! Μπορεί να δυσκολευτήκαμε λιγάκι στην επεξεργασία, αλλά το χαρήκαμε και το διασκεδάσαμε με το παραπάνω!!