Τα παραμύθια αρέσουν πολύ στα παιδιά και αποτελούν σπουδαίο μέσο μάθησης, έκφρασης συναισθημάτων και στήριξης των εξελισσομένων δεξιοτήτων τους. Ταυτίζονται με τους ήρωες, προβληματίζονται, αισθάνονται, προτείνουν εναλλακτικές λύσεις, αναδιηγούνται και αναφέρονται σε δικές τους παρόμοιες εμπειρίες.

Παράλληλα, η ενασχόληση με τα παραμύθια προσφέρει δυνατότητες για ανάπτυξη της γραφής και της ανάγνωσης, καθώς μετατρέπει το παιδί σε ενεργητικό αναγνώστη.

Τον μήνα Νοέμβριο, οι μικρές μας Ηλιαχτίδες είχαν την ευκαιρία να δημιουργήσουν ένα δικό τους βιβλίο, αποτελούμενο από 4 τόμους!

Όλα ξεκίνησαν κάπως έτσι….

1

Η ανάγνωση του συγκεκριμένου παραμυθιού, μας ενθουσίασε τόσο πολύ που μας γέμισε ενθουσιασμό και ενδιαφέρον για να δημιουργήσουμε  και το δικό μας απίστευτο βιβλίο! Μπορεί να ακουγόταν δύσκολο, αλλά η επιθυμία ήταν πολύ μεγάλη.. και το τολμήσαμε!!

Απελευθερώνοντας την φαντασία μας, σκεφτήκαμε και ζωγραφίσαμε και εμείς τί απίστευτο θα θέλαμε να έχει ένα παραμύθι!

Τα αποτελέσματα εντυπωσιακά!

Πώς θα μπορούσαμε όμως να τα συμπεριλάβουμε όλα σ’ένα παραμύθι;

Συζητήσαμε αρκετά, καταθέσαμε κάποιες πρώτες σκέψεις, αλλά ήταν αδύνατον να τα συνδυάσουμε όλα! Έπρεπε να βρεθεί μια λύση. Σκεφτήκαμε, λοιπόν, να χωρίσουμε όσα σχέδια σχετίζονται μεταξύ τους  και να δημιουργήσουμε ξεχωριστές ομάδες και άρα διαφορετικά παραμύθια!

2

Πολλή σκέψη, αρκετή δουλειά, οργάνωση, συνεργασία και συντονισμός στις ομάδες..

Αργήσαμε λίγο αλλά τα καταφέραμε!! Κάθε ομάδα παρουσιάζει το παραμύθι της και στην ολομέλεια!

3

4

Η νηπιαγωγός το καταγράφει για να συνθέσουμε μετά τα παραμύθια μας!! Πόσο σημαντικό είναι να μπορούμε να νιώθουμε συγγραφείς και εικονογράφοι!!

Στη συνέχεια η κάθε ομάδα αποφασίζει και δίνει τον τίτλο του κάθε παραμυθιού, τον οποίο φτιάχνουμε με κολάζ από γράμματα που ψάχνουμε, βρίσκουμε και κόβουμε από περιοδικά!

5

Στο σημείο αυτό, θα θέλαμε να επισημάνουμε ιδιαίτερα την συνεργασία και την αλληλοβοήθεια των παιδιών μεταξύ όλων των ομάδων!

Οι 4 διαφορετικές ιστορίες βρίσκονται ήδη μέσα στο «Απίστευτο βιβλίο των Ηλιαχτίδων» και είμαστε πολύ περήφανοι γι’αυτό!!

6