1

 

Στις 16 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας διαδραστικό σεμινάριο με θέμα «Σεισμός….Όχι πανικός!», στο οποίο εισηγητές ήταν τα ίδια τα παιδιά. Αφού τα Μαγικά Ραβδάκια καλωσόρισαν και υποδέχτηκαν στην τάξη μας τους γονείς, το σεμινάριο ξεκίνησε.

2

Οι μικροί μας εισηγητές στάθηκαν όρθιοι απέναντι από τους γονείς και με τη βοήθεια των παιδαγωγών έγινε η εισαγωγή του θέματος με μια γενική περιγραφή των στρωμάτων από τα οποία αποτελείται η Γη και πώς προκαλείται ο σεισμός.

Είναι γνωστό πως κάθε θεωρία πρέπει να συνδέεται με την καθημερινότητα και τα βιώματά μας για να γίνεται περισσότερο κατανοητή. Η Γη λοιπόν παραλληλίστηκε με ένα πορτοκάλι, το οποίο παρουσίασε ένα παιδί στους γονείς και τους έδωσε την ευκαιρία να το παρατηρήσουν από κοντά με σκοπό να κατανοήσουν ότι όπως και το πορτοκάλι έτσι και η Γη αποτελείται από διαφορετικά στρώματα (πυρήνας, μάζα). Στη συνέχεια του σεμιναρίου μιλήσαμε για το πώς προκαλείται ο σεισμός και τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να αντιδρούμε. Οι ζωγραφιές των παιδιών που κρατούσαν στα χέρια τους, επεξηγούσαν ακόμα καλύτερα αυτά που διατυπώνονταν λεκτικά.

3

Τα Μαγικά Ραβδάκια μοίρασαν τους ρόλους κι έτσι ένα παιδί υπέδειξε στους ακροατές τη σωστή στάση του σώματος που οφείλουμε να λαμβάνουμε σε περίπτωση κατά την οποία δεν έχουμε να κρυφτούμε κάπου, ενώ ένα άλλο υπενθύμισε τα τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης. Αυτό φυσικά που κερδίζει τον εγκέλαδο, είναι η πρόληψη. Με τη βοήθεια μιας μικρής βαλίτσας τα Μαγικά Ραβδάκια παρουσίασαν στους γονείς-ακροατές τι πρέπει να περιέχει το βαλιτσάκι πρώτων βοηθειών.

4

Από το σεμινάριο δεν έλειψε η αναπαράσταση του εγκέλαδου και της πρόληψης, η οποία έγινε από τους ίδιους τους γονείς!

5

Στο τέλος της εισήγησης τα Μαγικά Ραβδάκια ευχαρίστησαν τους γονείς για τη συμμετοχή τους και μοίρασαν σε όλους ταμπελάκια που έγραφαν «Σωστό-Λάθος».

Ακολούθησε ένα παιχνίδι ερωτήσεων που επιβεβαίωνε την κατανόηση του θέματος του σεμιναρίου. Οι ερωτήσεις διατυπώνονταν από τη μία παιδαγωγό και τα παιδιά μαζί με τους γονείς τους προσπαθούσαν να απαντήσουν σωστά.

6

 

Έπειτα κάθε οικογένεια λάμβανε βεβαίωση συμμετοχής στο διαδραστικό σεμινάριο με θέμα «Σεισμός….Όχι πανικός!». Όπως σε κάθε γνήσιο έγγραφο έτσι κι εδώ δεν θα μπορούσε να απουσιάζει η σφραγίδα.

Το σεμινάριο έκλεισε με ένα κινητικό παιχνίδι μεταξύ παιδιών και γονιών. Δημιουργήσαμε ένα τρενάκι, που ο οδηγός ήταν η πρόληψη, ενώ ο τελευταίος ο εγκέλαδος. Στόχος μας ήταν η πρόληψη να πιάσει τον εγκέλαδο και να τον βγάλει από το τρένο. Όπως και στην πραγματικότητα, έτσι και στο παιχνίδι μας νικητής δεν θα μπορούσε να είναι άλλος από την πρόληψη.

7

Τέλος ακολούθησε κέρασμα για μικρούς και μεγάλους συμμετέχοντες και λίγος χορός για να κλείσει ευχάριστα το απόγευμα μας!

Με εκτίμηση,

Κοβάνη Ιωάννα

Τσακάλη Δήμητρα