ΒΑΣΙΣΜΕΝΟ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΜΑΡΙΛΙΤΑΣ ΧΑΤΖΗΜΠΟΝΤΟΖΗ

«Η ΕΥΤΥΧΟΥΠΟΛΗ»

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ

Μια μέρα σαν όλες τις άλλες, την ώρα που ακούγαμε προσεκτικά ένα παραμύθι, μια αναπάντεχη έκπληξη μας περίμενε…  Ένας δυνατός χτύπος, ακούστηκε ξαφνικά στην πόρτα!  Ποιός να είναι άραγε;

Κάπως έτσι ξεκινά το φανταστικό ταξίδι των μικρών φίλων της “Παραμυθοχώρας”, για να ανακαλύψουν το χαμένο «μυστικό της ευτυχίας».

Πρόκειται για ένα πολύ ενδιαφέρον αφήγημα βιωματικής εκπαίδευσης, των παιδιών της ηλικιακής ομάδας του Κέντρου Προσχολικής Αγωγής “ΧΙΟΝΑΤΗ”, με στόχο την ανάπτυξη της δημιουργικότητας, της φαντασίας, της επεξεργασίας των χρωμάτων και ιδιαίτερα της συνεργασίας μεταξύ τους, αλλά και με παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας.

Είναι πραγματικά ένα εξαιρετικό «δέσιμο» μιας φανταστικής πλοκής παραμυθιού και πολλών από τις πραγματικές αξίες, που πρέπει σιγά-σιγά να διδάσκονται στα παιδιά μας και που συνοψίζονται στα γράμματα της λέξης «ΕΥΤΥΧΟΥΠΟΛΗ»:

ΕΙΡΗΝΗ ΥΓΕΙΑ ΤΥΧΗ ΥΠΟΜΟΝΗ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ ΠΙΣΤΗ ΟΜΟΡΦΙΑ ΛΟΓΙΚΗ ΗΘΟΣ

Θωμαϊδη Α. Δάφνη

Ήταν μια τεράστια σαϊτα που κουβαλούσε έναν μεγάλο φάκελο…  Ποιος να μας τον είχε στείλει;  Ανοίξαμε το φάκελο με αγωνία και βρήκαμε ένα γράμμα!

1

 

Ήταν ένα γράμμα από την Ευτυχούπολη, μια μακρινή χώρα γεμάτη αγάπη, χαρά και μαγεία!
Οι κάτοικοι της  ζητούσανε βοήθεια από εμάς.  Κάτι τρομερό τους συνέβαινε….Χάσανε “το μυστικό της ευτυχίας”. Κάποιος τους το είχε πάρει και το κλείδωσε μέσα σε τέσσερα κουτιά!

2

Η αποστολή μας ήταν δύσκολη και σημαντική. Εμείς είμαστε μικροί ,πώς μπορούμε να κάνουμε ένα τόσο μεγάλο ταξίδι;
Μια ολόκληρη προετοιμασία μας περίμενε!
Σκεφτήκαμε όλοι μαζί  να φτιάξουμε κόκκινα αερόστατα και να ξεκινήσουμε την αναζήτηση των κουτιών.

3

Είμασταν πλέον έτοιμοι, όταν κάποιος ρώτησε:  «Θα έχουμε μπισκότα στο ταξίδι μας;  Όταν πάμε ταξίδι,  η μαμά μου δίνει πάντα μπισκότα στο αυτοκίνητο».
Είχαμε βέβαια ξεχάσει κατι πολύ σημαντικό:  Το φαγητό μας!   Έτσι τα παιδιά σκέφτηκαν να πάρουν μαζί τους και μερικά πράσινα μήλα.

4

 

ΤΩΡΑ… ΕΙΜΑΣΤΑΝ ΕΤΟΙΜΟΙ!
Η αναζήτηση του «μυστικού της ευτυχίας» ξεκινούσε….  Στη πρώτη πόλη, οι κάτοικοι «ΤΑ ΑΣΤΕΡΑΚΙΑ» μας υποδέχτηκαν με μεγάλη χαρά.  Τραγουδήσαμε, χορέψαμε, φάγαμε λίγα μπισκότα και μας βοηθήσανε να βρούμε το πρώτο μας πράσινο κουτί !
Δεν είχαμε κλειδί να το ανοίξουμε και το πήραμε μαζί μας.

5
Στη δεύτερη πόλη, οι κάτοικοί της τα «ΜΑΓΙΚΑ ΡΑΒΔΑΚΙΑ», Χορέψανε μαζί μας, πήγαμε βόλτα με την σαϊτα τους μας βοηθήσανε να ανακαλύψουμε το δεύτερο πορτοκαλί  κουτί!  Όμως και αυτό ήταν κλειδωμένο κι έπρεπε να το  πάρουμε μαζί μας στην συνέχεια του ταξιδιού μας.

 

Στην επόμενη πόλη και τελευταία, οι κάτοικοί της ήταν οι «Ηλιαχτίδες».
Είχαμε ακούσει ότι αυτές οι «Ηλιαχτίδες», ξέρουν πολλά πράγματα και θα μπορούσαν να  μας εξηγήσουν ποιο ήταν το «μυστικό της ευτυχίας».
Ακολουθώντας τις οδηγίες του χάρτη που είχαμε μαζί μας, βρήκαμε, όχι ένα, αλλά δύο (!!!) ακόμα κουτιά!
Οι «Ηλιαχτίδες» βρήκαν μέσα σε αυτά μόνο κάτι περίεργα σχήματα που τα ονόμαζαν λεξούλες.

6

Οι «Ηλιαχτίδες», βγάλανε μια μια τις λεξούλες από τα κουτιά

και μας εξήγησαν την σημασία τους, βάζοντάς τες κάτω.
Ε ΙΡΗΝΗ
Υ ΓΕΙΑ
Τ ΥΧΗ
Υ ΠΟΜΟΝΗ
Χ ΑΜΟΓΕΛΟ
Ο ΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

7
Υ ΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ
Π ΙΣΤΗ
Ο ΜΟΡΦΙΑ
Λ ΟΓΙΚΗ
Η ΘΟΣ

Ήταν «το μυστικό της ευτυχίας» που έψαχναν, ο πλούτος ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ!!!

9

Ενώσαμε όλοι τα χέρια μας, σχηματίζοντας έναν κύκλο γύρω από τον πολύτιμο θησαυρό και φωναξαμε: «το βρήκαμε, το βρήκαμε το μυστικό». Τώρα το μόνο που μας είχε μείνει,  ήταν να το στείλουμε παντού σε όλες τις πόλεις του κόσμου. Και το κάναμε…

Η κάθε Ηλιαχτίδα έπιασε και έναν από εμάς, τους κατοίκους της Παραμυθοχώρας και ταξιδεψαμε μαζί, στέλνοντας παντού με τραγούδια και χορό, μηνύματα χαράς, αγάπης και ευτυχίας….
Γίναμε ΟΛΟΙ μαζι μια μεγάλη ΕΥΤΥΧΟΥΠΟΛΗ!!!

8

Στόχοι δραστηριοτήτων:

  • Να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας
  • Να γνωρίσουν μέσα από το ταξίδι, όλους τους χώρους της Χιονάτης
  • Η μεταξύ μας συνεργασία
  • Η επεξεργασία χρωμάτων
  • Ο εμπλουτισμός της φαντασίας

10