Πολλές γενιές μεγάλωσαν και μεγαλώνουν με τη φράση «να πίνεις όλο το γάλα σου για να μεγαλώσεις» και, όπως φαίνεται εμπειρικά, αυτή η άποψη δεν ανατρέπεται εύκολα. Είναι όμως το γάλα πραγματικά απαραίτητο και αναντικατάστατο στη διατροφή των παιδιών;

Τα τελευταία χρόνια, πολλοί επιστήμονες λένε ότι το γάλα περιέχει μεν σημαντικότατα θρεπτικά συστατικά, τα οποία, όμως, βρίσκονται και σε άλλες τροφές.

Μετά τους πρώτους μήνες της ζωής του, στους οποίους το γάλα είναι όντως αναντικατάστατο, το παιδί μπορεί να βρει και αλλού τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, αποφεύγοντας παράλληλα κάποιες επιπλοκές που μπορεί να προκαλέσει η μεγάλη κατανάλωση γάλακτος.

Αυτό που πιστεύουν οι περισσότεροι για το γάλα είναι ότι το ασβέστιο που περιέχει βοηθά σηµαντικά στο χτίσιµο του σκελετού και στην αντοχή των οστών.

Το γάλα περιέχει βιταµίνη D, ασβέστιο και πρωτεΐνες, όλα πολύ σηµαντικά συστατικά για την ανάπτυξη του παιδιού. Η έλλειψη της βιταµίνης D µπορεί να προκαλέσει ραχίτιδα, µια πάθηση στην οποία τα οστά είναι περισσότερο εύθραυστα, αλλά δεν περιέχεται µόνο στο γάλα.

Τα λιπαρά ψάρια, ο κρόκος του αβγού, τα δηµητριακά πρωινού, οι χυµοί φρούτων περιέχουν επαρκείς ποσότητες βιταµίνης D. Επιπλέον, τα φασόλια, τα λαχανικά και οι ξηροί καρποί περιέχουν ποσότητες ασβεστίου που θα µπορούσαν να αντικαταστήσουν αυτές του γάλακτος.

Σε γενικές γραµµές, η άποψη ότι το γάλα αρκεί για να δυναµώσει τα οστά των παιδιών επανεξετάζεται τα τελευταία χρόνια από την επιστηµονική κοινότητα.

Η ανάπτυξη του µυοσκελετικού
Πριν από δύο χρόνια δηµοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση «JAMA Pediatrics» µια έρευνα σύµφωνα µε την οποία τα παιδιά που ζουν σε χώρες µε µικρότερη κατανάλωση γάλακτος παθαίνουν κατάγµατα σε µικρότερη συχνότητα.

Αυτό δεν σηµαίνει φυσικά ότι τα παιδιά που πίνουν γάλα κινδυνεύουν περισσότερο από κατάγµατα. Μάλλον ισχύει ότι το ασβέστιο του γάλακτος δεν είναι, τελικά, τόσο σηµαντικός παράγοντας για την προστασία των οστών όσο πιστεύαµε παλαιότερα. Αλλωστε, οι επιστήµονες ξεκαθαρίζουν ότι το µυοσκελετικό σύστηµα των παιδιών αναπτύσσεται περισσότερο και καλύτερα µε το παιχνίδι σε εξωτερικούς χώρους και την άσκηση και όχι τόσο µε την τροφή.

Ενα άλλο θέµα που προκαλεί προβληµατισµό είναι η σύνδεση που γίνεται τα τελευταία χρόνια µεταξύ του γάλακτος και της παιδικής παχυσαρκίας. Μελέτη που δηµοσιεύθηκε πριν από έξι µήνες στο επιστηµονικό περιοδικό «Archives Of Disease In Childhood» έδειξε ότι τα παιδιά έως έξι ετών που πίνουν τρεις ή περισσότερες µερίδες γάλακτος την ηµέρα έχουν περισσότερες πιθανότητες να είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα σε σύγκριση µε τα υπόλοιπα.

Οι επιστήµονες αποδίδουν τα ευρήµατα της έρευνας στο γεγονός ότι το πλήρες γάλα έχει υψηλά επίπεδα κορεσµένων λιπαρών και επισηµαίνουν ότι το γάλα µε χαµηλά λιπαρά δεν είναι η λύση, αφού τα παιδιά δεν έχουν το αίσθηµα του κορεσµού και συνεπώς καταναλώνουν µεγαλύτερες ποσότητες. Το συµπέρασµα στο οποίο καταλήγει η επιστηµονική κοινότητα είναι ότι το γάλα κάνει καλό στα παιδιά.

Αν όµως ένα παιδί δεν αντέχει τη γεύση του, δεν χάθηκε ο κόσµος και σε καµία περίπτωση δεν πρέπει να πιεστεί από τους γονείς του. Υπάρχουν πολλές άλλες τροφές από τις οποίες µπορούν να αναπληρωθούν τα θρεπτικά συστατικά του.

Το µητρικό γάλα προστατεύει τα παιδιά από πολλές παθήσεις

Οι ειδικοί θεωρούν ότι είναι ένα πολύτιµο δώρο για το παιδί. Το µητρικό γάλα κατατάσσεται στην πρώτη θέση από πλευράς διατροφικής αξίας, ενώ όπως επισηµαίνουν οι γιατροί ο θηλασµός συµβάλλει στην ανάπτυξη ισχυρού δεσµού µεταξύ της µητέρας και του παιδιού, στην ενίσχυση της ψυχικής του υγείας και στην ισορροπηµένη διαµόρφωση της προσωπικότητάς του.
Παρ’ όλα αυτά, σύµφωνα µε τον Παγκόσµιο Οργανισµό Υγείας, ο αριθµός των γυναικών που θηλάζουν τα παιδιά τους µειώνεται διαρκώς.
Κατά τις εκτιµήσεις, στην Ελλάδα το 5% των νέων µητέρων τρέφουν τα παιδιά τους αποκλειστικά µε µητρικό γάλα για χρονικό διάστηµα τουλάχιστον έξι µηνών.
Οπως εξηγεί το Ελληνικό Ινστιτούτο Διατροφής, «-Παιδιά ηλικίας 7-8 που θήλασαν τουλάχιστον για έξι µήνες εµφάνισαν 10 βαθµούς υψηλότερο IQ από αντίστοιχα που δεν θήλασαν.
Παιδιά που θηλάζουν για έναν χρόνο εµφανίζουν κατά 50% µικρότερο κίνδυνο εµφάνισης σακχαρώδους διαβήτη, καθώς και κατά 10 φορές µικρότερη πιθανότητα να εισαχθούν στο νοσοκοµείο κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής τους.
Παιδιά που θήλασαν έστω και για έναν µήνα εµφανίζουν 21% χαµηλότερο κίνδυνο για εµφάνιση λευχαιµίας.
Ανάµεσα σε παιδιά που θήλασαν και σε άλλα που δεν θήλασαν παρατηρήθηκε µειωµένη εµφάνιση λοιµώξεων του αναπνευστικού, ωτίτιδων, γαστρεντερίτιδων, νεκρωτικής εντεροκολίτιδας και διαφόρων τύπων αλλεργιών.
Παιδιά που θηλάζουν έχει βρεθεί ότι εµφανίζουν στο µέλλον µειωµένο κίνδυνο για εκδήλωση παχυσαρκίας, στεφανιαίας νόσου και της νόσου του Crohn».