ΕΡΕΥΝΑ ΣΕ 500.000 ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟ 50 ΧΩΡΕΣ

Ασθμα και εκζέματα μπορεί να προκαλέσει στα παιδιά η συχνή κατανάλωση fast food, προειδοποιεί διεθνής έρευνα που εξέτασε ιατρικά δεδομένα περισσότερων από 500.000 παιδιών σε 50 διαφορετικές χώρες.

Σύμφωνα με την έρευνα της Ινές Ασερ του Πανεπιστημίου του Οκλαντ της Νέας Ζηλανδίας και του Χάιγουελ Ουίλιαμς του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Thorax, η κατανάλωση γρήγορου φαγητού τρεις φορές την εβδομάδα αυξάνει το κίνδυνο εμφάνισης άσθματος και εκζεμάτων στα παιδιά.

Τα στοιχεία καταδεικνύουν ξεκάθαρη σχέση με την αύξηση των περιστατικών άσθματος, εκζεμάτων και ερεθισμού των ματιών στις νεαρές ηλικίες. Σύμφωνα με αυτά, όσα παιδιά στην αρχή της εφηβείας τους τρώνε τρία γεύματα γρήγορου φαγητού την εβδομάδα έχουν 39% περισσότερες πιθανότητες από αυτά που δεν καταναλώνουν fast food να εμφανίσουν άσθμα.

Αντιστοίχως το ποσοστό αυτό για τα παιδιά 6 έως 7 ετών φτάνει το 27%. Στον αντίποδα του γρήγορου φαγητού η έρευνα τοποθετεί την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών. Η κατανάλωση 3 ή περισσότερων μερίδων λαχανικών και φρούτων την εβδομάδα μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης άσθματος και εκζεμάτων κατά 11% έως 14% στις ίδιες ηλικίες.

Οπως ανέφεραν σε δηλώσεις τους στα διεθνή μέσα ενημέρωσης οι δύο ερευνητές: «Εάν η σύνδεση ανάμεσα στο γρήγορο φαγητό και την εμφάνιση συμπτωμάτων άσθματος και εκζεμάτων αποδειχθεί ως αιτιακή, τότε τα στοιχεία αυτά έχουν σημαντικό αντίκτυπο στη δημόσια υγεία».