Οι γονείς του μέλλοντος θα είναι πιο σίγουροι αν το μωρό τους κλαίει, επειδή νυστάζει, πεινάει, πονάει ή θέλει αλλαγή πάνας, χάρη σε ένα καινοτομικό ανιχνευτή συναισθημάτων, ο οποίος θα μπορεί να «μεταφράζει» το απροσδιόριστο κλάμα.

Ιάπωνες επιστήμονες παρουσίασαν ένα νέο λογισμικό ηλεκτρονικού υπολογιστή που αναλύει στατιστικά το νηπιακό κλάμα, «μετρώντας» τα συναισθήματα και ερμηνεύοντας τελικά την αιτία της δυσφορίας του μωρού.

Η ανακάλυψη έγινε από ερευνητές του Τμήματος Επιστήμης των Υπολογιστών και Μηχανικής Συστημάτων του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Μουροράν στο Χοκάιντο, υπό τον Τομομάσα Ναγκασίμα και δημοσιεύτηκε στο “International Journal of Biometrics” (Διεθνές Περιοδικό Βιομετρικής).

Το κλάμα αποτελεί έναν τρόπο έκφρασης των συναισθημάτων των μωρών, τον οποίο χρησιμοποιούν πολύ συχνότερα από τους ενηλίκους, επειδή δεν μπορούν να μιλήσουν. Όπως όλοι οι γονείς γνωρίζουν, δεν είναι πάντα εύκολο να καταλάβουν τι προσπαθεί να τους πει το παιδί τους. Συνήθως οι γονείς μαθαίνουν σιγά-σιγά (με τη διαίσθηση και με την εμπειρία) να «διαβάζουν» το κλάμα του παιδιού – όχι πάντα με επιτυχία.

Οι ιάπωνες μηχανικοί αξιοποίησαν τις παλαιότερες ιδέες του καθηγητή Μιτσούο Ναγκαμάτσι, του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Χιροσίμα, ο οποίος, στη δεκατία του ’70, είχε προτείνει έναν τρόπο «μέτρησης» των συναισθημάτων.

Η ξεχωριστή δυσκολία δημιουργίας ενός «ανιχνευτή-μεταφραστή» του κλάματος στην περίπτωση των μωρών έγκειται στο ότι τα μωρά δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσουν λεκτικά την αιτία του κλάματός τους. Μέχρι τώρα διάφοροι ερευνητές είχαν επιχειρήσει να ταξινομήσουν τα συναισθήματα των μωρών με βάση την ανάλυση του ιδιαίτερου μοτίβου που έχει κάθε κλάμα, αλλά με πενιχρά αποτελέσματα.

Η νέα ιαπωνική προσέγγιση χρησιμοποίησε ένα σύστημα αναγνώρισης ήχων που αναλύει στατιστικά τη συχνότητα του κλάματος και την έντασή του, κάνοντας μια ταξινόμηση διαφορετικών τύπων κλάματος. Στη συνέχεια οι ερευνητές, σε συνεργασία με γονείς, μπόρεσαν να αντιστοιχίσουν τα διαφορετικά κλάματα, όπως αυτά αποτυπώνονταν σε ακουστικό φάσμα, με τα διαφορετικά συναισθήματα και τις ανάγκες των μωρών.

Στα πειράματα που ακλούθησαν, οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι πέτυχαν μέχρι και 100% ακρίβεια στην ερμηνεία του κλάματος των μωρών. Η τεχνολογία μπορεί στο μέλλον να ενσωματωθεί σε μια φορητή ηλεκτρονική συσκευή, που θα βοηθά τους γονείς (ιδίως τους…πρωτάρηδες) να καταλαβαίνουν γιατί κλαίει το μωρό και άρα τι πρέπει να κάνουν.

Η βιομετρική, στην οποία εντάσσεται και η ανωτέρω τεχνολογία, είναι μια αναπτυσσόμενη επιστήμη, που αναζητά τεχνικές μέτρησης των βιολογικών χαρακτηριστικών των ανθρώπων, ώστε να είναι εφικτή η αναγνώριση και ταυτοποίηση των ατόμων.