Μια νέα, αναίμακτη μέθοδο με την οποία μπορεί να διαγνωστεί ένα νεογέννητο με αυτισμό, μάλιστα από την ηλικία των δύο μηνών, ανακάλυψαν ερευνητές του Πανεπιστημίου Εμορι στην Ατλάντα των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τις λεπτομέρειες της νέας μεθόδου που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «Nature», τον γρίφο εάν το παιδί θα ενταχθεί στο φάσμα του αυτισμού μπορεί να τον λύσει ένα απλό βλέμμα του. Κι αυτό γιατί, όπως αποκάλυψαν οι ειδικοί, τα μωρά που αναπτύσσουν αυτισμό δεν μπορούν να κοιτάξουν τον γονιό τους στα μάτια για αρκετή ώρα.

Για να καταλήξουν στο συμπέρασμα, οι ειδικοί χρησιμοποίησαν ειδική τεχνολογία καταγραφής κινήσεων του ματιού. Με αυτόν τον τρόπο κατάφεραν να καταγράψουν τον τρόπο με τον οποίο τα βρέφη κοιτούσαν γύρω τους και αντιδρούσαν σε διαφορετικά ερεθίσματα. Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν ήταν ότι τα βρέφη που αργότερα εκδήλωσαν αυτισμό έδειχναν σταθερή μείωση της συγκέντρωσης και προσοχής τους σε ό,τι αφορούσε το βλέμμα των γύρω τους από τον δεύτερο κιόλας μήνα της ζωής τους. Οι ειδικοί εξέτασαν 59 βρέφη που αντιμετώπιζαν αυξημένο κίνδυνο για αυτισμό καθώς είχαν αδέλφια με τη διαταραχή. Επιπλέον, ως ομάδα σύγκρισης συμμετείχαν 51 βρέφη που ανήκαν σε ομάδα χαμηλού κινδύνου για αυτισμό. Ο δρ Τζόουνς και ο συνάδελφός του δρ Αμι Κλιν παρακολούθησαν τα παιδιά αυτά ώς τα τρία έτη τους, όταν και τους έγινε επίσημη εξέταση που γίνεται σήμερα για διάγνωση του αυτισμού. Από την εξέταση κρίθηκε ότι 13 παιδιά παρουσίαζαν κάποια διαταραχή του αυτιστικού φάσματος. Τότε οι ειδικοί κοίταξαν τα στοιχεία που είχαν συλλέξει μέσω της τεχνολογίας καταγραφής της κίνησης των ματιών και βρήκαν ότι στα βρέφη με αυτισμό η οπτική επαφή εμφανίζει σημαντική μείωση ήδη πριν από τους έξι μήνες ζωής.

Οι ειδικοί πάντως διευκρινίζουν πως η εξέταση αυτή μπορεί να γίνει αντιληπτή μόνο μέσω προηγμένης τεχνολογίας και όχι από τους γονείς με την απλή οπτική επαφή με τα παιδιά τους.

Εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» 8/11/2013