TA NEA Logo
ΥΓΕΙΑ ΔΡΑΣΗ + ΖΩΗ Logo
Οι ειδικοί συμβουλεύουν τους γονείς να μη σηκώνουν αμέσως το βρέφος από το κρεβάτι

Δημοσίευση: 13-9-2012, 07 Τελευταία ανανέωση: 13-9-2012, 13:26

Ρεπορτάζ: Μαίρη Κατσανοπούλου

Mη σηκώνετε αμέσως τα μωρά από το κρεβάτι τους μόλις κλάψουν το βράδυ, αλλά καλύτερα να περιμένετε λίγο να ησυχάσουν μόνα τους.

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Pediatrics», σε αντίθεση με το αποτέλεσμα στο οποίο είχε καταλήξει άλλη επιστημονική μελέτη.

Οι ερευνητές μελέτησαν 326 μωρά ηλικίας τουλάχιστον επτά μηνών και τα παρακολούθησαν επί πέντε χρόνια, για να δουν αν είχαν μακροπρόθεσμες βλάβες ή οφέλη από την παρέμβαση ή μη των γονιών τους στον νυχτερινό ύπνο. Μελέτησαν επίσης την επίδραση που είχε η νυχτερινή συμπεριφορά του μωρού στη μητέρα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η τακτική των γονιών να περιμένουν λίγη ώρα πριν σηκώσουν το μωρό που κλαίει τη νύχτα δεν είχε βλαβερή επίδραση στην ψυχική υγεία και τη συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών, ενώ επέτρεπε στους γονείς να κοιμούνται καλύτερα.

Συγκεκριμένα, ήλεγξαν με ειδικά τεστ τη συμπεριφορά των παιδιών στην ηλικία των έξι ετών και βρήκαν ότι το 12% από αυτά που άφηναν οι γονείς να κλαίνε είχαν προβλήματα συμπεριφοράς, έναντι 16% αυτών που ησύχαζαν οι γονείς. Διαπίστωσαν επίσης ότι η τεχνική αυτή μείωνε κατά 40% τον κίνδυνο να υποφέρει από επιλόχειο κατάθλιψη η μητέρα.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν την τεχνική του «ελεγχόμενου κλάματος», δηλαδή οι γονείς άφηναν το μωρό να κλαίει αρχικά δύο λεπτά πριν το παρηγορήσουν, αυξάνοντας αυτό το χρονικό διάστημα σε πέντε λεπτά τη δεύτερη νύχτα, σε δέκα λεπτά την τρίτη και ούτω καθεξής.

Μια άλλη μέθοδος που χρησιμοποίησαν ήταν να κάθονται οι γονείς στο δωμάτιο του παιδιού που κλαίει, χωρίς να το σηκώνουν από το κρεβάτι. «Οι τεχνικές αυτές πιστεύουμε ότι είναι ασφαλείς και μπορούν να τις χρησιμοποιούν οι οικογένειες και οι επαγγελματίες υγείας», αναφέρει η επικεφαλής της μελέτης δρ Αννα Πράις. «Πρέπει να καταστήσουμε σαφές όμως ότι οι γονείς δεν πρέπει να αφήνουν το παιδί να κλαίει όλη τη νύχτα, ελέγχοντάς το την άλλη μέρα το πρωί».

Ορισμένοι ειδικοί πάντως πιστεύουν ότι τα συμπεράσματα αυτά ισχύουν μόνο για την ηλικία των επτά μηνών ή μεγαλύτερες και ότι δεν πρέπει να αφήνουμε τα μικρότερα παιδιά να κλαίνε, επειδή αυτό τους προκαλεί στρες.

Πρακτικές συμβουλές

«Το ήπιο κλάμα του μωρού μερικές φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας πιστεύουμε ότι είναι φυσιολογικό φαινόμενο», λέει η επίκουρη καθηγήτρια Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Πόπη Αναστασέα-Βλάχου.

«Εάν ο γονιός το σηκώνει συνεχώς στην αγκαλιά του μόλις κλάψει, το μωρό μαθαίνει σε αυτό. Γι’ αυτό οι γονείς, αφού προηγουμένως έχουν βεβαιωθεί ότι το παιδί έχει φάει και δεν είναι άρρωστο, καλύτερα είναι να το αφήνουν να ξανακοιμηθεί».

Και οι κολικοί, η συνηθισμένη αιτία για την οποία οι γoνείς πιστεύουν ότι κλαίει ένα βρέφος; «Σήμερα δεν πιστεύουμε πια στους κολικούς», απαντά η κ. Βλάχου. «Πρόκειται συνήθως για γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και γι’ αυτό, αν το παιδί κλαίει πολλή ώρα κάθε φορά (π.χ. μισή ώρα), πρέπει να ελεγχθεί ιατρικά».

Η κ. Βλάχου συμβουλεύει:

< Να έχετε το μωρό στο δικό σας δωμάτιο έως την ηλικία των οκτώ μηνών (για την πρόληψη του αιφνίδιου θανάτου).

< Εάν το παιδί κοιμάται σε δικό του δωμάτιο, να έχετε λίγο ανοιχτή την πόρτα ή να έχετε σύστημα παρακολούθησης.

< Το μωρό να κοιμάται πάντα με μια κλίση στο πλάι και ελαφρώς προς τα πάνω.

< Να δίνετε στο παιδί το τελευταίο (ελαφρύ) γεύμα του μεταξύ δέκα και δώδεκα το βράδυ, ώστε το επόμενο να είναι γύρω στις έξι το πρωί.

< Αν το μωρό ξυπνήσει, μην του δώσετε γάλα αλλά λίγο χαμομήλι ή τίλιο.

< Αν ο καιρός είναι ζεστός, δώστε του ένα κουταλάκι νερό (όχι σε μπιμπερό) και ανοίξτε λίγο το παράθυρο.

< Οταν ξυπνά τη νύχτα μην κάνετε θόρυβο, αλλά σιγά-σιγά να του αλλάξετε θέση (στο άλλο πλάι) ή να το ανασηκώσετε στο στρώμα αν έχει κυλίσει προς τα κάτω.

< Αν κλαίει τακτικά για μεγάλο χρονικό διάστημα κάθε φορά, να το ελέγξετε ιατρικά.

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Ένθετο Υγεία