Κατά τη διάρκεια της Παγκόσμιας Εβδομάδας Θηλασμού, που εορτάστηκει από 1-7 Αυγούστου σε περισσότερες από 170 χώρες, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) επανέλαβε την έκκλησή του σε υπηρεσίες και εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, να ακολουθούν τα δέκα βήματα για να βοηθούν τις μητέρες να θηλάζουν σωστά ώστε να βελτιώνουν την υγεία των παιδιών τους και να αυξάνουν τις πιθανότητες επιβίωσης.

Το μητρικό γάλα είναι η ιδανική τροφή για τα νεογνά και τα βρέφη. Είναι ασφαλές, δίνει στα βρέφη τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για υγιή ανάπτυξη και περιέχει αντισώματα που βοηθούν στην προστασία των βρεφών από τις κοινές ασθένειες της παιδικής ηλικίας. Αν και ο αποκλειστικός μητρικός θηλασμός για τους πρώτους έξι μήνες της ζωής παρουσιάζει αυξημένα ποσοστά σε πολλές χώρες, εντούτοις η περαιτέρω βελτίωση αυτών των ποσοστών είναι απαραίτητη για την υγεία των βρεφών και των παιδιών. Για διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένης και της έλλειψης παροχής συμβουλών για τον θηλασμό, ακόμη πάρα πολλές μητέρες διακόπτουν τον αποκλειστικό μητρικό θηλασμό μέσα σε λίγες εβδομάδες μετά τον τοκετό.

«Εκτιμάται ότι παγκοσμίως το 35% των βρεφών ηλικίας από 0 έως 6 μηνών τρέφονται αποκλειστικά με μητρικό γάλα», λέει η δρ Ελίζαμπεθ Μέισον, διευθύντρια του ΠΟΥ για το Τμήμα Παιδικής και Εφηβικής Υγείας και Ανάπτυξης. «Αλλά αν όλα τα μωρά και τα μικρά παιδιά θήλαζαν αποκλειστικά για τους πρώτους έξι μήνες της ζωής τους και στη συνέχεια έπαιρναν θρεπτική συμπληρωματική τροφή με τη συνέχιση του θηλασμού έως και τα δύο έτη, θα σώζονταν κάθε χρόνο οι ζωές επιπλέον 1,5 εκατ. παιδιών κάτω των πέντε ετών».

Τα «Δέκα βήματα για σωστό θηλασμό» αναπτύχθηκαν από τον ΠΟΥ και τη UNICEF, για να εξασφαλιστεί ότι οι υπηρεσίες μητρότητας παρέχουν τη σωστή εκκίνηση για κάθε βρέφος και την απαραίτητη υποστήριξη για τις μητέρες που θηλάζουν. Σήμερα, αυτός ο κατάλογος ελέγχου χρησιμοποιείται από νοσοκομεία σε περισσότερες από 150 χώρες.

Τα 10 βήματα του σωστού θηλασμού

Τα βήματα που πρέπει να ακολουθούν οι φορείς υγείας για την εξασφάλιση σωστού θηλασμού, είναι τα εξής:

1 Εχετε μια σταθερή πολιτική για τον θηλασμό, η οποία να ανακοινώνεται γραπτά σε όλο το προσωπικό υγειονομικής περίθαλψης.

2 Εκπαιδεύστε όλο το προσωπικό υγειονομικής περίθαλψης στις δεξιότητες που απαιτούνται για την εφαρμογή αυτής της πολιτικής.

3 Ενημερώστε όλες τις εγκυμονούσες σχετικά με τα οφέλη και τη διαχείριση του μητρικού θηλασμού.

4 Βοηθήστε τις μητέρες να αρχίσουν θηλασμό μέσα σε μισή ώρα από τη γέννηση.

5 Δείξτε στις μητέρες πώς να θηλάζουν και πώς να διατηρούν τη γαλουχία ακόμη κι αν χωριστούν από τα παιδιά τους.

6 Μη δίνετε στα νεογνά άλλη τροφή ή ποτό εκτός από το μητρικό γάλα, εκτός αν συστήνεται διαφορετικά από τον γιατρό.

7 Δώστε τη δυνατότητα στις μητέρες και στα βρέφη να παραμένουν μαζί – 24 ώρες το 24ωρο.

8 Ενθαρρύνετε τον θηλασμό κάθε φορά που το μωρό είναι πεινασμένο.

9 Μη δίνετε τεχνητές θηλές ή πιπίλες σε βρέφη που θηλάζουν.

10 Προωθήστε τη δημιουργία ομάδων υποστήριξης του θηλασμού και αναφέρετε σε αυτές ποιες μητέρες βγαίνουν από το μαιευτήριο.

Ο υποσιτισμός είναι υπεύθυνος για το ένα τρίτο των 8,8 εκατομμυρίων θανάτων ετησίως παιδιών κάτω των πέντε ετών.

Εκτός από άμεση αιτία θανάτου, μπορεί να είναι επίσης ο σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου για ασθένειες στα μικρά παιδιά. Πάνω από τα δύο τρίτα αυτών των θανάτων, οι οποίοι συχνά συνδέονται με ακατάλληλες διατροφικές πρακτικές, όπως η χορήγηση τροφής με μπιμπερό ή οι εκτός χρόνου και ανεπαρκείς συμπληρωματικές τροφές, συμβαίνουν κατά τους πρώτους μήνες της ζωής.

«Η αύξηση των ποσοστών θηλασμού είναι ένα βασικό στοιχείο του σχεδίου για τη βελτίωση της βρεφικής και παιδικής διατροφής», λέει ο Randa Saadeh, συντονιστής της Διατροφής στη μονάδα Πορεία Ζωής του ΠΟΥ.

«Μια ανανεωμένη προσπάθεια για να γίνουν τα νοσοκομεία πιο φιλικά για τα μωρά μπορεί να δώσει σε περισσότερα εκατομμύρια μωρά ένα υγιές ξεκίνημα στη ζωή».

Ελευθεροτυπία, 28/08/2010