Της ΣΟΦΙΑΣ ΝΕΤΑ

Είναι υπέρβαρα, τρώνε λάθος, δεν ασκούνται, όμως σε μεγάλο ποσοστό οι μητέρες τους θεωρούν το βάρος τους φυσιολογικό, ενώ δεν είναι… Οπως έδειξε έρευνα στη χώρα μας, οι γονείς των παιδιών ηλικίας 3-6 ετών υποεκτιμούν το πρόβλημα καθώς θεωρούν ότι τα παιδιά τους έχουν παραπάνω κιλά σε ποσοστό μόλις 9%, ενώ η έρευνα κατέγραψε σε αυτό το ηλικιακό γκρουπ ποσοστό υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών της τάξεως του 31%!

Σημαντικό πρόβλημα υπάρχει και στους εφήβους όπου στις ηλικίες 13-18 ετών θεωρούν σε μεγάλο βαθμό ότι έχουν παραπάνω βάρος από το φυσιολογικό, ενώ αυτό δεν ισχύει. Το αποτέλεσμα είναι ότι οι έφηβοι υποβάλλονται σε δίαιτες, χωρίς πολλές φορές να το χρειάζονται, ενώ ορισμένοι φτάνουν και στην επικίνδυνη κατάσταση της νευρικής ανορεξίας.

Στις ηλικίες 7-9 ετών η διαφορά αυτή μειώνεται (19% των γονιών θεωρεί ότι το παιδί του έχει παραπανίσιο βάρος, ενώ η έρευνα έδειξε ποσοστό υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών της τάξεως του 34% σε αυτό το ηλικιακό γκρουπ), ενώ η διαφορά μειώνεται ακόμα περισσότερο στις ηλικίες 10-12 ετών (όπου τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 23% και 29%).

Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι σχεδόν τα μισά υπέρβαρα (47%) και ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό παχύσαρκων (58%) παιδιών και εφήβων που έλαβαν μέρος στην έρευνα, είναι ικανοποιημένα από το βάρος τους, ενώ 4 στα 10 υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά και έφηβοι θεωρούν ότι ζυγίζουν παραπάνω από όσο θα ήθελαν. Από την άλλη μεριά, οι λιποβαρείς και οι φυσιολογικοί σε βάρος που θεωρούν τον εαυτό τους πιο παχύ από όσο θα ήθελαν είναι 1 στους 10 και 2 στους 10, αντίστοιχα.

Οι μισοί ερωτηθέντες απάντησαν ότι έχουν συμβουλευτεί διαιτολόγο ή παιδίατρο, γεγονός αρκετά ενθαρρυντικό, καθώς οι ειδικοί έχουν τον πρώτο λόγο σε αυτό το θέμα. Ενα υψηλό ποσοστό, όμως, της τάξεως του 25%, που μάλιστα αφορά αποκλειστικά τους εφήβους 13-18 ετών, δήλωσε ότι κάνει από μόνο του δίαιτα, χωρίς να έχει συμβουλευτεί κανέναν. Οι γονείς κατατάσσονται στην τρίτη θέση αυτών που έχουν συμβουλέψει τα παιδιά τους στο θέμα της δίαιτας (22%), ενώ τα ΜΜΕ δεν φαίνεται να αποτελούν πηγή βοήθειας για τα παιδιά και τους εφήβους που ακολουθούν κάποια δίαιτα, αφού μόλις το 2% τα συμβουλεύονται για αυτό το τόσο σημαντικό θέμα.

*Την πανελλαδική έρευνα διενήργησε το Ιδρυμα ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ, σε συνεργασία με την εταιρεία ερευνών CENTRUM research σε άτομα ηλικίας 3-18 ετών.

Ελευθυροτυπία, 31/07/2008