ΛΟΝΔΙΝΟ

ΑΛΙΝΑ ΣΑΡΑΝΤΗ

Οι επιπτώσεις στην υγεία των παιδιών από τα συνθετικά χρώματα στα τρόφιμα είναι εξίσου βλαβερές με αυτές που οδήγησαν στην απαγόρευση της πώλησης βενζίνης με μόλυβδο και απαιτείται άμεση δράση, προειδοποιούν επιστήμονες στη Βρετανία.

Ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον είχε δημοσιοποιήσει έρευνα το περασμένο φθινόπωρο, που κατέληγε στο συμπέρασμα ότι τα συνθετικά χρώματα οδηγούν σε προβλήματα συμπεριφοράς στα παιδιά, όπως η υπερκινητικότητα. Συγκεκριμένα, αναφέρονταν στα χρώματα Ε102, Ε104, Ε110, Ε122, Ε124, Ε129, Ε211, που χρησιμοποιούνται σε πολλά αναψυκτικά, γλυκά και σε άλλα επεξεργασμένα τρόφιμα.

Η Βρετανική Επιτροπή Τροφίμων (FSA), παρ’ όλο που είχε χρηματοδοτήσει την έρευνα, αγνόησε την έκκληση για λήψη άμεσων μέτρων από την πλευρά των επιστημόνων. Σε πρόσφατη επιστολή του προς την επιτροπή, ο επικεφαλής της ομάδας, καθηγητής Τζιμ Στίβενσον, υπονόησε ότι, όπως είχε αποδειχθεί και με τον μόλυβδο, τα συνθετικά χρώματα μπορούν να οδηγήσουν σε χαμηλότερο δείκτη νοημοσύνης στα παιδιά. «Η γνώση που έχουμε για τα χρώματα είναι ανάλογη με αυτήν που υπήρχε για τον μόλυβδο και τη σχέση του με τον δείκτη νοημοσύνης. Οι ερευνητές είχαν διαπιστώσει κατά τη δεκαετία του ’80 ότι οι ομάδες που ήταν εκτεθειμένες σε υψηλά ποσοστά μολύβδου, είχαν δείκτη νοημοσύνης μέχρι και 5,5 μονάδες χαμηλότερο από τις υπόλοιπες. Αυτό είναι πολύ κοντά στα μεγέθη που έχουν προκύψει στη δική μας μελέτη για τα προσθετικά στα τρόφιμα», επισημαίνει.

Η βενζίνη με μόλυβδο απαγορεύτηκε σε πολλές χώρες, δύο δεκαετίες μετά τη δημοσιοποίηση των ερευνών. Ο καθηγητής Στίβενσον υποστηρίζει ότι τα στοιχεία για τις επιπτώσεις των συνθετικών χρωμάτων είναι αρκετά για να δικαιολογήσουν την άμεση λήψη μέτρων. Η αρμόδια επιτροπή θα συνεδριάσει τελικά εντός της εβδομάδας, προκειμένου να αποφασίσει εάν θα συστήσει στις βιομηχανίες τροφίμων να σταματήσουν τη χρήση των έξι από τα επτά χρώματα που αναφέρονται στη μελέτη, όσο οι επιπτώσεις του έβδομου (Ε211) εξετάζονται περαιτέρω.

Ελευθεροτυπία, 08/04/2008