Η οριοθέτηση και το «όχι» αποτελούν σημαντικό μέρος της όλης διαδικασίας. Αν δεν έχουμε τη δυνατότητα, μπορούμε να αρνηθούμε ένα ακριβό δώρο στο παιδί ή να του προτείνουμε κάτι εναλλακτικά. Παράλληλα μπορούμε να εγκρίνουμε την επιλογή ενός συγκεκριμένου δώρου και, αν πρόκειται για κάτι που αντιτίθεται στις αρχές μας, π.χ. ένα πιστό αντίγραφο μαχαιριού, να του πούμε ότι δεν γίνεται να διαλέξει αυτό το παιχνίδι, αλλά ότι μπορούμε να το βοηθήσουμε να σκεφτεί για να επιλέξει κάτι άλλο. Οι ισορροπίες εδώ είναι λεπτές γιατί το παιδί πολλές φορές ζητά κάτι εμπορικό επειδή το έχουν όλα τα παιδιά, και σε αυτή την περίπτωση εμείς δεν το εγκρίνουμε. Εχει ανάγκη να ταυτιστεί με τα άλλα παιδιά και να αποτελέσει μέρος τους, ενώ εμείς του ζητάμε να διαφοροποιηθεί και να κάνει κάτι «διαφορετικό».

Πρόκειται πράγματι για μια ευαίσθητη ισορροπία, στην οποία χρειάζεται να επιστρατεύσουμε δημιουργικά τη φαντασία μας τραβώντας τη διαχωριστική γραμμή στο σημείο που θα είναι καλύτερα για όλους!

Οριοθέτηση και ενοχές

Η δυσκολία οριοθέτησης λεπτών ισορροπιών, π.χ. η άρνηση ενός ακριβού δώρου ή των πολλών δώρων, αφορά κυρίως το βάρος των ενοχών που φέρει κάθε γονιός ότι μπορεί να είναι «ανεπαρκής» στον ρόλο του. Οτι δεν έχει κάνει αυτά που έπρεπε, ότι το παιδί δεν τον αγαπά, δεν τον εκτιμά ή ότι έχει λείψει πολλές ώρες από το σπίτι και αυτό δεν του το συγχωρεί. Το βάρος αυτών των συναισθημάτων είναι επώδυνο και εξαιρετικά δύσκολο στον χειρισμό. Γι’ αυτό και το παραμικρό «όχι» που λέμε στο παιδί και ζωγραφίζει αίσθηση δυσαρέσκειας και απογοήτευσης στο πρόσωπό του γίνεται ένα ιδιαίτερο βάρος για τον γονιό, που νιώθει για ακόμη μία φορά ότι το έχει απογοητεύσει. Ενώ όλα γίνονται πιο εύκολα αν απλά του πει «ναι»… σε όλα!

Η οριοθέτηση όμως είναι σημαντική, γιατί η στάση απέναντι στο παιδί, που του λέει «κάνε ό, τι θέλεις», στέλνει αντιθέτως ένα μήνυμα αδιαφορίας και παραίτησης εκ μέρους του γονέα, μετατρέποντας τη ζωή του σε μια εμπειρία χαοτική που το τρομάζει.

Αυτά τα Χριστούγεννα μπορούμε να προσπαθήσουμε να δούμε τα δώρα με μια άλλη ματιά, όχι μόνο ως υποχρέωση ή ενοχή, ως κάτι ακριβό ή φθηνό, ή ως απλά αντικείμενα που ανταλλάσσονται μεταξύ των ανθρώπων. Τα αντικείμενα, εξάλλου, όπως όλοι καλά γνωρίζουμε, φθείρονται και δεν έχουν διάρκεια. Η αγάπη και η ζεστασιά της ανάμνησής τους διαρκεί για πάντα. Τα δώρα που εμείς οι ίδιοι κατασκευάζουμε έχουν μια ξεχωριστή ομορφιά και ζεστασιά. Τα δώρα που εμείς περιτυλίγουμε και συσκευάζουμε αποτελούν μια μοναδική προσφορά! Ευκαιρία για περισσότερη προσωπική εμπλοκή και ανεύρεση μιας άλλης προσωπικής διάστασης στο μαγικό τοπίο των δώρων των Χριστουγέννων!

Ελευθεροτυπία, 23/12/2008