Το όνομα της ομάδας μας «Παραμυθοχώρα», τονίζει τον βιωματικό τρόπο προσέγγισης της μάθησης. Τα παιδιά μέσα από παραμύθια, φανταστικά ταξίδια και θεατρικό παιχνίδι, ανακαλύπτουν το περιβάλλον γύρω τους. Τα παιδιά υποδύονται ρόλους, που μέσω αυτών, μπορούν και εκφράζουν πιο εύκολα τα συναισθήματά τους. Δημιουργούν τη δική τους ιστορία, κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους, με δικές τους εμπειρίες, κατορθώματα και ανακαλύψεις.

Παιδαγωγικοί στόχοι

Τα παιδιά σε αυτή την τρυφερή ηλικία, μόλις έχουν ξεκινήσει «τα πρώτα τους βήματα», για να κατακτήσουν το περιβάλλον τους, είναι έτοιμα να εξερευνήσουν τον κόσμο γύρω τους, να μάθουν νέα πράγματα, να κάνουν καινούριους φίλους και παράλληλα να αναπτυχθούν σε όλους τους τομείς που συνθέτουν την προσωπικότητά τους. Γι’ αυτόν ακριβώς λοιπόν το λόγο έχουμε ως στόχο να τα βοηθήσουμε, μέσα από διάφορες δραστηριότητες, να αναπτυχθούν σωματικά, πνευματικά και συναισθηματικά σε ένα πλαίσιο που τους προσφέρει ασφάλεια.

Πιο συγκεκριμένα οι στόχοι μας είναι:

  • Να ανακαλύψουν τις ικανότητές τους.
  • Να μάθουν σταδιακά να αυτοεξυπηρετούνται μέσα από τη συνεχή ενθάρρυνση.
  • Να καλύψουμε τις βασικές βιολογικές ανάγκες κάθε παιδιού.
  • Να βελτιώσουμε τις δεξιότητες λόγου – κίνησης – κοινωνικοποίησης του παιδιού.
  • Να καλύψουμε τις ψυχοσυναισθηματικές του ανάγκες.
  • Με ιδιαίτερη επίσης προσοχή φροντίζουμε την αγωγή τουαλέτας των παιδιών και την αποβολή της πάνας.
  • Μέσα από ποικίλες δραστηριότητες όπως είναι για παράδειγμα η μουσικοκινητική αγωγή, το κουκλοθέατρο, τα τραγούδια, τα παραμύθια, το θεατρικό παιχνίδι, τα εικαστικά, οι ατομικές και ομαδικές δραστηριότητες, καθώς επίσης και το ελεύθερο παιχνίδι, επιδιώκουμε να πετύχουμε την ομαλή ένταξη των παιδιών, την χαρά της δημιουργίας, την τόνωση της αυτοπεποίθησής τους και τέλος τη σταδιακή αυτονομία τους.

Πρέπει να θυμόμαστε πάντα πως κάθε παιδί είναι μια μοναδική και ξεχωριστή οντότητα και έχει τους δικούς του ρυθμούς ανάπτυξης.

Αυτό που είναι κοινό για όλα τα παιδιά, είναι η ευθύνη που έχουμε απέναντί τους για απεριόριστη στοργή και αγάπη, μιας και εμείς κτίζουμε την προσωπικότητά τους.